И така, Саша, Здравей. Здравейте! Много ми е приятно, че ще разговарям

...
И така, Саша, Здравей.
Здравейте! Много ми е приятно, че ще разговарям
Коментари Харесай

Ексклузивно: Световна премиера на новата песен на един от най-добрите DJ-и на Балканите - Sasha Lopez


И по този начин, Саша, Здравей.

Здравейте! Много ми е прелестно, че ще беседвам с вас!

На мен също ми е прелестно да те видя и да се срещнем. Ти доби огромна известност в България през 2011-та след излизането на песента ти " All my people “, когато този сингъл стана най-слушаният музикален шлагер у нас, а по-късно през същата година излезе песента ти " Уикенд ", която също беше доста слушана тук. Знаеше ли към оня миг за тези триумфи, които постигаш?

Не, нямах и визия какъв триумф съм пожънал в България. Но през 2011 година имах едно феноменално турне в страната. Тогава срещнах страхотни хора и реализатори, пробвах доста вкусната ви кухня, обиколих прелестни места. И въпреки всичко, към момента не мога да обясня триумфа на песента освен в България, само че и в останалите страни. Имах положително предусещане за парчето, само че не предвидих чак толкоз огромна известност. Не ме питайте по какъв начин е допустимо това. Не зная. Аз просто върша музика с цялото си сърце, а последвалият резултат е непредвидим.

Иначе съгласно статистиките на Spotify, два милиона българи слушат моята музика всяка година.

Каква е рецептата за всичко това, да си толкоз сполучлив DJ, продуцент и композитор, какъвто ти си в действителност?

Не знам в действителност. Аз просто си правя работата. Всичко стартира преди доста години, в действителност още в учебно заведение, когато за първи път взех решение, че желая да стана диджей. Така и се случи. След образованието си в икономическата академия, приключих и музикално учебно заведение в родината си - Молдова. Както загатнах - учих и стопанска система, само че го направих поради майка си. След това си споделих: „ не, аз ще стана диджей, това е което обичам и желая да върша “. И по този начин, към този момент 25 години съм диджей. Знам каква музика харесват хората и на какви ритми им доставя наслаждение да танцуват. Това е, което вършим.

Всъщност, имаше ли опция да правиш музиката, която желаеш в Молдова? Трябва да кажем, че ти в действителност си роден там, само че цялостното ти творчество досега издаваш и продуцираш в Румъния .

Точно по този начин, от Молдова съм. Вижте, за мен Молдова и Румъния са съвсем една и съща страна, защото дядо ми е от Румъния. И по този начин, аз стартирах кариерата си в Молдова, само че имах обособен план единствено за румънската аудитория. Заедно с още един диджей и момиче правихме музика единствено на румънски език. Studio 1 пък беше различен взаимен план, с помощта на който имахме много участия из двете страни. В завършек на сметка се реалокирах в Румъния, защото фантазията ми беше да стана интернационален диджей, а знаех, че там има много положителни музиканти. Пътят да стигна до европейска публика беше най-лесен, в случай че „ потегли “ от Румъния. И по този начин, реалокирах се тук от Молдова преди 15 години. Предприех първите си стъпки дружно с приятеля си Ванотек (Vanotek), с който в едно студио, започнахме да сътворяваме музика за слушателите отвън рамките на страната. Между другото, през 2008 година бях в Барселона на екскурзия, когато попаднах в един клуб. Тогава бях толкоз впечатлен от видяното, че си споделих: „ Уау, това място е ужасно, иска ми се да ме поканят да извършвам музиката си тук някой ден “. И по този начин, след тази преживелица продължих да работя крепко. Познайте какво се случи две години по-късно – поканиха ме като гост-изпълнител точно в този клуб.

Кога пристигна оня миг в който усети, че музиката ти не може да се ограничи единствено в рамките на Румъния? След издаването на “All my people ” или?

Да, както споделих. Преместих се в Румъния, с цел да върша интернационална музика. Имах идея за песента „ All my people ” в главата си. Тогава споделих на другари решението си да емигрирам, а те незабавно започнаха да ме убеждават да остана в Молдова. Не било допустимо фантазията ми да се сбъдне, само че аз имах вяра, че ще се. Именно тогава пуснах „ All my people ” и имах положително предусещане за триумфа й.

Поводът за това изявление през днешния ден е новата ти ария “Fashionista ”, в която ти си партнираш с Елиан. Това е първата ТВ премиера на песента, нали по този начин?

Да, тъкмо по този начин! Ексклузивно за Euronews Bulgaria!

Песента излезе преди по-малко от 24-часа, това е извънредна премиера, както ти самичък удостовери, а от през вчерашния ден песента се върти и по нашето радио, Радио Euronews Bulgaria, та, кажи ми малко повече за песента? Твоя концепция ли беше този древен тон приближаващ от отсвирите на акордеон? Те хващат ухото доста.

Започнах да изучавам акордеон, до момента в който бях в музикалното учебно заведение. Идеята да вкарам акордеон в трака също се прокрадваше в главата ми. И по този начин, един ден започнах да изсвирвам и си споделих: „ добре, дано в това парче има и акордеон “. Толкова елементарно се работи с Elianne, уповавам се да се насладите на песента. Направихме я за седмица.

Ти обаче в действителност доста обичаш да експериментираш с разнообразни принадлежности, които осъществяваш в песните си.

Обичам да опитвам, вкарвайки всевъзможни типове принадлежности в музиката си. Самите вие ще се уверите в това, защото скоро възнамерявам да основа албум. В него ще чуете разнообразни музикални принадлежности от Европа и Съединени американски щати. И аз, сходно на всички диджей, обичам да опитвам.

Да, ние виждаме, че това към този момент се трансформира в наклонност от музикалните продуценти в Гърция, Турция, Румъния.

Не единствено хората от Балканите харесват сходно звучене.. Днес Балканите могат да бъдат усетени на всички места.

Междудругото в предишното инструментите като акордионът бяха мощно жигосани като старомодни, използваха се единствено за фолклорната музика на обособените Балкански страни. А това, което правиш ти с тях в този момент е, че им вдъхваш нов живот, даваш им нова музикална епоха.

Да, знаете ли, всички нови шлагери са положителни остарели шлагери. Всички нови песни са положителните остарели такива. Ние просто ги преобразуваме.

Ти си извънредно работлив през последните месеци и тъкмо преди месец издаде нова ария и с DARA на име - „ Gasoline “, разкажи ни повече за нея, твоя ли беше концепцията?

Да, всичко стартира преди 3 години по време на карантината от Ковид. Създадохме клипа към песента още през 2020 година, само че по този начин и не намерихме уместно време за стартиране, все някое друго парче се появяваше.

 „ Gasoline ” беше оставен на изчакване, в случай че мога да се изразя по този начин. И по този начин, в завършек на сметка моят управител ми сподели: „ дано да довършим това парче, нищо че го започнахме преди години “. Зная, че Дара наподобява друго през днешния ден, тъй като, както споделих, създадохме клипа през 2020 година Но мисля, че това е много готино (смее се). Времето на  „ Gasoline ” най-сетне настъпи.

Всъщност имаме и други части, чието лансиране бавим по същия метод, защото моментът все не е подобаващ. Но идва ден в който си споделяме: „ О имаме трак от преди пет години, времето му пристигна “ (пак се смее).

Определено виждаме, че е по този начин, защото ти пускаш нови планове съвсем всеки месец, тъй че несъмнено си проличава, че имаш насъбрана музика, която е подготвена да бъде издадена.

Да, тъкмо по този начин! Имаме доста планове, доста видеоклипове, снимани преди години. И все в миналото, ще ги пуснем всички..

А по какъв начин в действителност избра тъкмо DARA за вокалите на тази ария? И по какъв начин изцяло избираш вокалистите за всички твои планове?

Нямам никаква визия (смее се). Просто чувствам, когато даден актьор се вписва напълно в частите. Така се случи и с Дара, с нея сме положителни другари от 10 години. И тя, както и Миша Милър, сходно на мен, са от Молдова. Всъщност ние сме като една огромна общественост. Срещаме се в едно и също студио. И по този начин, един ден предложих на Дара да пробваме гласа й за песента. Получи се сносно. И с Misha Miller обстановката е сходна.

Най-честите аргументи, които се виждат в метода ти по избора на вокалистки за твоите части са, че имат смъртоносен глас, и че са доста красиви.

 И, че са от Молдова (смее се)...

И, че са от Молдова, да. 

Да, както споделих, ние сме доста задружна общественост. И в случай че погледнете топ 10 на изпълнителите в Румъния, ще видите, че половината сме от Молдова. Живеем тук, развиваме се и вършим музика тук. И точно поради това, пет от изпълнителите в тази ранглиста са от Молдова, другите пет от Румъния.

Гордея се с този факт, защото Молдова е дребна страна.

 А знаеш ли, че в действителност песните ти с Misha Miller за която говорихме досега са тотални шлагери тук в България, само че освен. Малко след излизането си, песента Ви " Smoke me " стана номер 1 търсена ария в търсачката Shazam за България, Румъния, Гърция и Турция, а по-късно и песента Ви " Mahala " завоюва доста музикални ранглисти у нас? Изглежда, че плановете ти с Миша в действителност доста се харесват тук.

Със сигурност ще пуснем още взаимни части с Миша, желая да продължа работата с нея. Но да, „ Smoke me ” “Mahala ” и други части, бяха много търсени в Shazam. Те станаха много известни, което не мога да си обясня изцяло, защото имахме пандемия от Ковид, по време на която клубовете бяха затворени. Нямам концепция къде хората са чули песните, че да ги ревизират в  Shazam, само че това несъмнено е ужасно!

Всички хора към мен апропо слушаха и “Smoke me ” и „ Mahala ”, това в действителност бяха доста сполучливи Ваши планове тук в България.

Знаете ли, че  клипът на " Smoke me " беше сниман в България?

О, не знаех за това.

Да, да, тъкмо по този начин! Заснехме клипът в България, на към 50 км, от границата. Това е и повода, заради която песента стана подобен шлагер в страната ви (смее се).

Може би това е било парченце от рецептата за триумфа им.

А можем ли да те забележим скоро в колаборация с някой български актьор?

Да, несъмнено. Помолих мениджъра си да потърси подобаващи актьори за колаборации. Имам няколко подготвени части и желая да си партнирам с български реализатори в бъдеще.

Кое съгласно теб е най-важното нещо за триумфа в музикалната промишленост през днешния ден? Добрата музика, която вършиме, верните продуценти, които могат да ви разпространят добре през каналите, които имат или музикалното обучение?

Работете крепко.  Не единствено когато приказваме за музика, само че и в другите сфери, като в спорта да вземем за пример, би трябвало да работите крепко. Работете старателно, с цялото си сърце, само че не го правете поради самия триумф. Създавайте музика, в случай че това е, което ви харесва. Не съм уверен, че дистрибуцията е толкоз значима, защото както всички знаем, можем да публикуваме нещо в онлайн пространството, и единствено за месец, то да се трансформира в безспорен шлагер. Исках да кажа, че дистрибуцията и мениджърите не са чак толкоз важен фактор. Ако вършиме музика от сърце, рано или късно тя ще стане известна.

След толкоз издадени сполучливи песни, мислиш ли за нов албум скоро?

Да, първо ще завърша албума „ Балканика “ – балканската музика, с употребявани доста балкански принадлежности. След това ще стартира новият албум, който ще бъде подготвен след година.

За край, какво искаш да кажеш на българските ти почитатели, ще могат ли да те видят скоро тук? И харесват ли ти българската аудитория?

Разбира се, че обичам българската аудитория. Имах турне в България, ядох вкусната ви храна, срещнах страхотни хора. Създадох доста положителни другарства. Стига да има предложения за присъединяване в клубове, ще дойда и ще се любуваме на музиката дружно. Благодаря ви за всичко! Благодаря ви, че слушате музиката ми.

Винаги си добре пристигнал в нашето студио, когато си в България. Очакваме те още веднъж с забавни планове и новия ти албум. До скоро.

Благодаря ви за диалога и се надявам да се забележим скоро! Благодаря ви, България!

------

Най-новата музика на Sasha Lopez слушайте по RADIO Euronews Bulgaria: 105.6 FM - Sofia.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР